Kebangkitan pelancongan kumpulan China mencari penginapan Macau lebih lama: perdagangan
Toto

Kebangkitan pelancongan kumpulan China mencari penginapan Macau lebih lama: perdagangan

Itenerary pelancongan Macau untuk perdagangan pengembaraan kumpulan yang kembali dari tanah besar China telah direka bentuk semula supaya pelawat Togel Sydney tinggal lebih lama dan menghasilkan lebih nilai untuk perniagaan kecil di bandar itu, serta pusat peranginan besarnya, kata wakil perdagangan pengembaraan tempatan dalam ulasan kepada GGRAsia.

Biro pelancongan bandar itu secara berasingan memberitahu GGRAsia dalam e-mel bahawa ia masih menjangkakan lawatan berkumpulan dari tanah besar China akan dimulakan semula pada November , dengan wilayah Guangdong yang berjiran membekalkan beberapa kumpulan pengiring pertama, dan wilayah Pengeluaran Sydney terpilih akan ditambah kemudian . Kumpulan sedemikian telah digantung sejak awal 2020, bertepatan dengan permulaan pandemik Covid-19.

Pihak berkuasa tanah besar China akan mulai Selasa (1 November) mengaktifkan semula penggunaan pemprosesan elektronik pada permohonan visa keluar untuk melawat Macau sama ada untuk perjalanan individu atau sebagai sebahagian daripada kumpulan, Pentadbiran Imigresen Kebangsaan China mengumumkan pada hari Isnin.

Macau sedang menjalani ujian mandatori di rumah selama tiga hari untuk setiap warga negara, berikutan beberapa kes Covid-19. Lapan telah disahkan setakat pagi Isnin. Pada masa ini untuk menyeberangi sempadan Macau dengan Zhuhai di wilayah Guangdong, sijil ujian Covid-19 dengan kesahan 24 jam diperlukan .

Sebelum perkembangan itu, Wong Fai, presiden Persatuan Inovasi Perkhidmatan Pelancongan Riadah Macau, menjelaskan kepada GGRAsia bahawa permulaan semula lawatan berkumpulan adalah peluang bagi Macau untuk meningkatkan rantaian nilai dalam segmen itu.

“Bagi pengembara pelancongan pakej Guangdong, reka bentuk [agensi pelancongan tempatan] untuk jadual perjalanan mereka secara amnya termasuk penginapan antara dua malam hingga empat malam,” katanya. Lawatan pakej yang serupa akhirnya akan dikenakan untuk pengembara berkumpulan dari Zhejiang, Jiangsu, Fujian dan Shanghai.

“Itu agak berbeza daripada model pakej pelancongan pada pra-Covid sebanyak 19 kali – biasanya melibatkan perjalanan bersama ke Hong Kong dan Macau – di mana kebanyakan pelancong tanah besar tersebut tidak tinggal di Macau sama sekali,” tambah Encik Wong.

Jadual perjalanan untuk perdagangan pelancongan pulang “termasuk perjalanan ke pusat peranginan bersepadu Macau, kedai makanan dan minuman serta beberapa tarikan masyarakat,” jelas wakil perdagangan itu kepada GGRAsia.

Reka bentuk semula pelancongan telah mengambil kira elemen yang ditampilkan dalam program “Tinggal, Makan dan Lihat Macao” bandar, inisiatif rangsangan ekonomi yang dimulakan pada 2021 , untuk menggalakkan penduduk tempatan Macau menyokong pasaran pelancongan bandar itu di tengah-tengah gangguan Covid-19, kata Encik Wong.

“Produk [kumpulan pelancongan] disediakan sedemikian rupa yang kami harap pengembara dapat merasai lebih banyak pengalaman bandar, dan seterusnya membantu peruncit tempatan dan perusahaan kecil dan sederhana lain dalam komuniti kami,” katanya.

Pada 26 Oktober, Biro Kesihatan Macau mengumumkan garis panduan pencegahan Covid-19 untuk penganjur kumpulan pelancongan. Mereka menyatakan adalah perlu untuk mengehadkan bilangan orang pada setiap lawatan, tetapi tidak menyebut sebarang had.

Pihak berkuasa kesihatan juga berkata peserta kumpulan pelancongan perlu Toto HK mengekalkan penjarakan sosial dan kekal bertopeng semasa melakukan aktiviti. Pemandu pelancong akan diminta untuk mengambil ujian Covid-19 secara berkala.

Tanah Besar China adalah satu-satunya tempat untuk mengadakan aturan perjalanan bebas kuarantin dengan Macau. Hanya penduduk tanah besar dari tempat yang dipanggil berisiko tinggi untuk jangkitan Covid-19 di tanah besar China dikehendaki menjalani kuarantin semasa ketibaan di Macau.